Paljasjalkakenkä (eng. ”barefoot shoe”) on kenkämalli, josta löytyy ohut ja tasainen pohja. Kengän ominaisuuksia ovat myös korottomuus ja leveä kengän kärki. Koska paljasjalkakengissä ei ole kantapään kohdalla vaimennusta, askelluksen tulee tapahtua enemmän päkijöillä- ja jalkapohjalla.
Aloita tekniikan testaus paljain varpain
Paljasjalkakenkiä käytettäessä on hyvä opetella oikea tekniikka, jonka avulla pääset kenkien kanssa tutuksi. Jos harkitset paljasjalkakenkien hankkimista, voit harjoitella liikkumista vähän kovemmalla alustalla aivan paljain jaloin. Tämä auttaa sinua havainnoimaan, millaista käveleminen ja juokseminen on paljasjalkakenkien kanssa. Sillä oma kehomme alkaa ohjaamaan juoksutekniikkaa näin toimiessa. Hyvä paljasjalkakenkien käyttö edellyttää, että olet valmis opettelemaan uuden tavan juosta/kävellä.
Lopulta kun kengät on hankittu, niin tässä muutama vinkki kenkien kanssa harjoitteluun: Aluksi kannattaa liikkua eteenpäin maltillisesti ja lisätä kävelyä pikkuhiljaa tuntuman mukaan. Näin jalka ei pääse rasittumaan liikaa. Alkuun sopiva kävelymatka paljasjalkakengillä on noin kilometrin verran. Kun kävely sujuu, paljasjalkakengillä voi alkaa kokeilla myös juoksua. Lyhyiden juoksumatkojen (500metriä) jälkeen, jalkojen kannattaa antaa palautua rauhassa. Kun juoksua harjoittelee maltillisesti voi huomata, että ajan kuluessa jalkaterät ovat vahvemmat. Riittävän kärsivällisyyden ja harjoittelun myötä paljasjalkakengillä pystyy juoksemaan (ilman tukea) jopa kymmeniä kilometreja.Voit aloittaa paljasjalkakenkien käytön myös sisätiloissa lyhyitä jaksoja kerrallaan. Näin varmistut että kävelypinta on tasainen koko ajan.
Kävely- ja juoksutekniikka on tärkeä myös paljasjalkakengissä. Voit ottaa alkuun lyhyempiä askelia tavallisiin kenkiin verrattuna. Tärkeää on, että kengällä astuu alkuun kevyesti joko päkijällä tai jalkaterän keskiosalla.
Myös pehmeät alustat kuten ruohikko tai hiekka ovat hyviä vaihtoehtoja alkuun pääsemiseksi. Kun kenkien käyttö sujuu pehmeillä alustoilla, sen jälkeen on helpompi siirtyä asvaltti- tai kivikaduille.
Kehoa ja jalkoja on tärkeää kuunnella kävellessä. Jos kävellessä alkaa tuntea kipuja, on hyvä pysähtyä ja antaa jalkojen palautua.
Kärsivällisyys on valttia kenkien käytössä. Alkuun voi kestää muutamia kuukausia ennen kuin jalat sopeutuvat lopulta kenkiin. Tämä totuus pätee erityisesti, jos olet juuri ostanut ensimmäiset paljasjalkakenkäsi.
Säilytä koko juoksun ajan hyvä ryhti koko kropassa, näin myös jalka tulee juoksiessa maahan todennäköisimmin oikeassa kulmassa.
Älä ota liian pitkiä askelia omaan vauhtiisi nähden ja muista koukistaa polvia.
Oikea tekniikka antaa todennäköisesti paremman vaimennuksen jalkapohjalle kuin tavalliset kengät.
Ylämäessä juostessa on hyvä pitää kehoa hiukan etukenossa, lyhenne askelten pituutta, mutta pidä silti askelten vauhti terävänä.
Alamäessä juostessa: voit valita lähdetkö juoksemaan alamäkeä hallitusti alas vai otatko nopeamman spurtin.
Muista pitää myös juostessa hyvää oloa yllä ja älä unohda nesteytystä.
Paljasjalkakengillä juokseminen
Parhaiten paljasjalkakenkäjuoksuun pääsee kiinni harjoittelemalla juoksuaskellusta ilman kenkiä. Netistä löytyy valtavasti videoita Afrikkalaisista miehistä ja naisista, joista voi ottaa mallia oikean juoksuasennon löytämisessä. Tärkeää on kuitenkin muistaa, että missään vaiheessa käveleminen tai juokseminen ei saa aiheuttaa kipua. Hyvä määrä aloittelijalle on juosta näin 10% koko harjoittelumäärästä.
Lisää paljasjalkakenkäjuoksun tekniikasta voi lukea Ken Bob Saxtonin kirjasta Barefoot Running Step by step.
Muista kuitenkin
Älä ota liian pitkiä askelia omaan vauhtiisi nähden
Pidä kehosi pystyasennossa, mutta kuitenkin rentona
Anna myös olkapäiden roikkua rennosti, silloin ne auttavat tasapainottamaan lantiota.
Anna käsien heilua vapaasti, näin myös ylävartalo pysyy paremmassa tasapainossa
Pidä pää ja niska suorassa, sillä koko tekniikan onnistuminen lähtee siitä, että siinä on ajatus mukana.
Katso myös suosittu artikkelimme, jossa kerrotaan vinkkejä paljasjalkakengillä kävelemiseen tästä.