Löydä itsellesi sopivankokoinen paljasjalkakenkä

Tilatessasi nettikaupasta kenkiä voit varmistaa kengän sopivuuden, pitämällä niitä ensin kotona siisteissä tiloissa. Näin voit testata niitä rauhassa, etkä menetä palautusoikeuttasi, jos ne osoittautuvat liian isoiksi tai pieniksi.

Mieti aluksi kenkien käyttötarkoitus:

Mieti aiotko käyttää kenkiä omassa harrastuksessa, käyttää niitä urheillessa vai kaupunkikävelyssä. Kengän käyttötarkoitus ohjaa sitä, mitä kengän kokoa valitessa tulee ottaa huomioon. Jos käytät kenkiä talvella, on selvää, että kenkä tarvitsee enemmän tilaa, jotta sen sisään mahtuvat paksummat sukat.

Kenkää testatessa kannattaa kiinnittää huomiota kengän istuvuuteen. Istuvuudessa tulee ottaa huomioon kengän laajuus, leveys ja pituus. Levein kohta kengässä osua päkiän kohdalle. On hyvä muistaa, että kengän päällinen ei saa puristua pohjan ulkopuolelle, eikä se saisi muuttaa muotoaan jalkaterän vaikutuksesta. Sopiva kenkä ei saa painaa, puristaa eikä hangata päkiän kohdalta, vaan sen pitäisi tuntua napakalta. Myös kantapään tulisi pysyä suorassa asennossa ja tukevasti paikallaan kävellessä.

Kengän on syytä olla 0,5–1 cm pidempi kuin pisin kohta jalkaterästä. Varmista siis, että varpaidesi kärjestä jää kenkiin vielä tämän suuruinen liikkumavara. Muistathan, että jos jalkapohjiesi koot vaihtelevat, niin mittaa kengän koko pisimmän jalkaterän mukaan.

Jokaisen ihmisen yksilölliset mitat jalkaterän mallista, jalkakaaren korkeudesta, päkiän ja kantapään leveydestä sekä päkiän ympäryksestä ohjaavat kengän valinnassa. Lisäksi jalkaterän ja varpaiden asentojen muutokset ja erilaiset sairaudet saattavat aiheuttaa muutoksia jalkaterän rakenteisiin ja vaikuttaa kengän istuvuuteen.

Kengän kärjen malli, leveys, korkeus ja pituus muodostavat varvastilan. Anatomista mallia mukaileva kärki edistää jalkaterän ja varpaiden toimintoja ja ehkäisee varpaiden asentopoikkeamien syntyä. Kun varpaat ovat suorassa, pysyvät irrallaan toisistaan, eivätkä kosketa kengän päälliseen, silloin kengässä on riittävästi tilaa. Samalla kun varpaat pystyvät harittumaan, ne laajentavat jalan tukipintaa ja pitävät yllä kehon tasapainoa.

Kengän kapea suuaukko ja kapea kantio ja nauhakiinnitys pitävät kantapään paikallaan ja kengän tukevasti jalassa. Kolmen reiän nauhoitus mahdollistaa kengän suuaukon levenemisen riittävästi niin, että kenkä on helppo pukea.

Kenkien numerointi vaihtelee maittain. Tutkimukset ovat osoittaneet, että eri valmistajien kenkien kokonumerot eivät ole yhtenevät kengän sisäpituuden kanssa ja siksi jalkaterän pituus on syytä tarkistaa aina kenkää ostettaessa. Kenkien avautuvuuteen ja säädettävyyteen voidaan vaikuttaa nauhojen, joustavan materiaalin tai tarrakiinnityksen avulla.

Kengät muuttavat kävellessä kehon asentoa ja jalkojen lihaksien toimintaa sekä niihin kohdistuvaa kuormitusta. Jäykemmillä ja paksupohjaisimmilla kengillä kävely on yhteydessä aivojen ja jalkapohjien välisessä tasapainoyhteistyössä. Käsitettä proprioseptiikka kutsutaan kehon asento- ja liikeaistiksi, jonka avulla ihminen kykenee tunnistamaan jalkateränsä asennot ilman näköaistiaan. Hyvällä liikeaistikyvyllä ihminen kykenee vaihtelemaan luonnollisesti rentouttamaan lihaksiaan ja tunnistamaan eroja kahden eri liikkeen vaikutuksesta jalkoihinsa.

Miksi sitten on tärkeää kiinnittää huomiota hyvän malliseen kenkään, joka istuu jalkaan?

Terveet jalat mahdollistavat kyvyn itsenäiseen liikkumiseen, arkiaskareista selviytymiseen ja työssä jaksamiseen. Hyvä jalkaterveys tukee liikkumista ja liikunnan harrastamista. Paljain jaloin kävely mahdollistaa tuntoa jalkapohjan ihoon, alaraajojen hyvän suuntauksen harjoitteluun ja jalkaterän 26 luun ja 31 lihaksen harjoitteluun. Monipuolinen liikunta erilaisilla alustoilla ja monipuolisissa maastoissa auttavat pitämään yllä jalkaterän luonnollista toimintaa.

Jokainen ihminen voi itse hoitaa omaa jalkaterveyttään. Se sisältää jalkojen pesun, kuivaamisen, jalkaterien ja säärien rasvaamisen, varpaankynsien lyhentämisen ja jalkojen kunnon tarkastamisen. Lisäksi säännöllinen jalkavoimistelu ja venyttely voivat estää erilaisten virheasentojen kehittymisen, sillä mikä tahansa liike lukuisina toistoina voi aiheuttaa jalkaterän virheasennon tai vamman.

Katso tästä myös suosittu artikkelimme paljasjalkakenkien terveyshyödyistä

Scroll to Top